Drodzy zainteresowani:)

Postanowiłam napisać Vademecum tortowe.

Zebrać wszystko do jednej miski (taka mi wyszła przenośnia kulinarna)…

… bo nie każdy wie co może chcieć, co może sobie wymarzyć, nie wymyśli jaki smak mu pasuje…

Najważniejsze oczywiście jest to dla Kogo ma być tort i jak powinien być ozdobiony, ale zanim ustalimy wzór, proszę o wybranie serca tortu:)

Zależy mi, aby tort był wyjątkowy, aby był spełnieniem oczekiwań.

 

Zacznijmy od ciasta –

mogę zaoferować klasyczny biszkopt, ale dodam również, że w ostatnim czasie bardzo fajnie sprawdza mi się ciasto trochę „cięższe” niż biszkopt, ale za to wilgotniejsze, przyjemne w smaku w wersji „biała”, choć finalnie koloru bardziej miodowego i smaku neutralnym lub wersja czekoladowa. Do tortów „wycinanych” (samochód, but, wszelakich innych kształtów) wybierane jest ciasto „cięższe”. Biszkopt jest zbyt miękki do formowania, wycinania, przycinania… itd:)

Jest jeszcze wersja tęczowa ???? – wpisz w google.pl hasło rainbow cake, zachwyć się i jeśli Ci się spodoba – daj znak. Takie cuda też umiem:) Tęcza ma średnicę 21 cm i wychodzi dość wysoka, więc trzeba by zaliczyć ją do tortów z serii – większe:)

Ciasto może zostać zabarwione – posiadam barwniki spożywcze:)

Mogę też poszaleć i upiec ciasto na bazie mąki ryżowej – bezglutenowe.

Ciasto szpinakowe, buraczane i marchewkowe też nie stanowi kłopotu i do tortu świetnie się nada!

 

Jak już mamy ciasto, pomyślmy o kremie –

– klasyczna śmietanka – śmietanka + mascarpone

– delikatna czekolada – mascarpone + rozpuszczona czekolada (daj mi znak, czy wolisz mleczną, czy gorzką)

– wszelkie kombinacje mile widziane – lubię wyzwania:) – mam na myśli krem z dodatkiem np. chałwy, cynamonu, wanilii…

Ciasto może być przełożone tylko kremem, ale można wzbogacić je również dodatkami…

Dodatki do kremu:

– bakalie (orzechy w kremie świetnie się komponują – wypróbowałam włoskie, ale każde inne (no może oprócz solonych fistaszków) będą super, tak samo jak płatki migdałów… możemy stworzyć bakaliową kompozycję). Można spróbować z rodzynkami, żurawiną, suszonymi figami, daktylami, morelami…

– czekolada – płatki, kosteczki, kawałeczki – powiedz jaką czekoladę lubisz, a dodam ją do kremu:)

– owoce – ja lubię świeże, więc zwróć uwagę, jaki mamy sezon i co uda się zakupić z tego co lubisz, w drugiej kolejności, to co znajdziemy w puszce czy słoiku (wiśnie, brzoskwinie, ananas):)

– inne cuda – m&m, groszki wszelakie, posypki itd.

 

Rozmiary:

Aktualnie do tortów okrągłych posiadam warianty – 18, 22, 26 cm średnicy (choć na potrzebę chwili chętnie zaopatrzę się w coś nowego)

Do tego wersje kanciaste: prostokąty, kwadraty …

Mam również tortownicę „dla par”, na tort dosłownie na dwa kawałki:) Trójkącik:)

Jeśli nie ma tego, czego szukasz – znajdziemy wyjście. Coś wytniemy, przytniemy, posmarujemy, przełożymy, skleimy.

Masz jeszcze jakieś życzenia?

Może pytania?

 

Dodam również, że staram się aby torty były zjadliwe;)

Nie przesładzam ich na siłę. Wiem, że masa cukrowa sama w sobie jest słodka bardzo, więc jako kontrast mój krem i ciasto są raczej słodkie delikatnie, przyjemnie. Na mój gust… musicie mi zaufać:)

Na pewno nie spowoduję swoim tortem uczucia kompletnego zasłodzenia… no chyba, że ktoś zje całą ozdobę…

 

Zapraszam serdecznie.

Służę pomocą:)

Służę radą.

 

Uwielbiam uszczęśliwiać innych a tort… to gwiazda imprezy:) A każdy chciałby mieć swoją gwiazdę:)